Ciasto bananowe, które zawsze się udaje

Ciasto bananowe, które zawsze się udaje – 3 sprawdzone przepisy na ciasto bananowe

Ciasto bananowe jest doskonałym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów. Proste w przygotowaniu, soczyste i aromatyczne, to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Prezentujemy trzy przepisy, które sprawdzą się dla wszystkich: klasyczne ciasto bananowe, czekoladową wersję oraz fit alternatywę dla tych, którzy dbają o linię.

1. Proste ciasto bananowe

Szybkie ciasto bananowe, które przygotuje nawet początkujący! Możesz zrobić podstawową wersję lub przygotować ciasto bananowe z czekoladą!

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g masła, roztopionego

Sposób przygotowania: 

Banany rozgnieć na gładką masę. Dodaj jajka, cukier i roztopione masło, wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszaj. Przelej masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Możesz także roztopić czekoladę z masłem i śmietanką i taką polewą polać chlebek bananowy.

2. Obłędne czekoladowe ciasto bananowe

Pyszne ciasto bananowe z kawałkami czekolady, które pokocha Twoja rodzina czy goście! 

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, roztopionego
  • 100 g czekolady krojonej na kawałki

Sposób przygotowania: 

Banany rozgnieć na gładką masę. Dodaj jajka, cukier i roztopione masło, wymieszaj. Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj kawałki czekolady i przelej do formy. Piecz w 180°C przez około 45 minut.

3. Fit ciasto z dojrzałymi bananami

Ciasto z bananami może być także w wersji fit! Przedstawiamy Ci super przepis na chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą, który zawsze się udaje!

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • jajko
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki erytrytolu lub syropu z agawy
  • garść orzechów lub nasion (np. orzechy włoskie, pestki słonecznika)

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieć na gładką masę, dodaj jajko i erytrytol (lub syrop z agawy). Wszystko zmiksuj, wsyp mąkę żytnią i proszek do pieczenia, orzechy lub nasiona i wymieszaj. Przelej masę do formy i piecz w 180°C przez około 35-40 minut.

Bez względu na wybraną wersję ciasta bananowego, ważne jest stosowanie się do podstawowych zasad pieczenia i użycie dojrzałych bananów, które nadadzą ciastu wyjątkowego smaku i aromatu. Smacznego!

Sprawdź także nasz przepis na sernik oreo z czekoladą!