Przepis na quesadillę z chorizo i awokado

Quesadilla z chorizo, awokado i szpinakiem

Quesadilla to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które składa się z dwóch placków tortilli, między które dodaje się farsz. Wariantów przyrządzenia quesadilli jest sporo, najczęściej do środka dodajemy ser, mięso (kurczak lub mielone) lub szynkę czy kiełbaskę oraz warzywa, fasolę czy kukurydzę. Dzisiaj przygotowaliśmy przepis na szybką quesadillę z hiszpańską kiełbaską chorizo, awokado i szpinakiem!

Przepis na quesadilla z chorizo i awokado

Składniki na 1 porcję quesadilli z chorizo:

  • 2 placki tortilli
  • ok. 5-6 plasterków kiełbasy chorizo
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1/4 awokado
  • garść świeżego szpinaku

Składniki na sos:

  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • ew. przyprawy meksykańskie

Przygotowanie quesadilli

  1. Na patelni podgrzewamy trochę oleju i wrzucamy umyty szpinak. Smażymy ok. 6 minut od czasu do czasu mieszając, póki szpinak nie zmniejszy swojej objętości.
  2. Na osobnej patelni na małym ogniu podgrzewamy jeden placek tortilli z 2 stron. Dodajemy 2 plasterki sera, dodajemy na górze chorizo, kawałki awokado i szpinak.
  3. Pozostałe 2 plasterki sera układamy na szpinak. Na górę dajemy placek tortilli. Teraz musimy go przywrócić na patelni tak, aby znalazł się na dole. Najłatwiej zrobić to za pomocą drugiego talerza – kładziemy talerz na patelnię i przywracamy quesadillę. Potem ostrożnie przyciągamy już odwróconą potrawę z powrotem na patelnię. Smażymy jeszcze kilka minut, żeby ser się roztopił.
  4. W międzyczasie przygotujemy sos. Wyciskamy czosnek, dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i, jeśli lubisz, przyprawy meksykańskie.
  5. Quesadillę zdejmij z patelni i pokrój na 4 kawałki. Podawaj z sosem!

Smacznego!