Ciasto francuskie to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast w kuchni. Delikatne, chrupiące i elastyczne – daje nieskończone możliwości kulinarne. Chociaż często kojarzy się z wykwintnymi deserami, jest również doskonałe do szybkich i efektownych kolacji. Oto nasze trzy proste pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego na smaczny posiłek.

#1 Mielony z serem w cieście francuskim 

Nasza ulubiona przekąska to mielony z serem w cieście francuskim! Czas gotowania to ok. 45 min, ale pokocha ją cała rodzina!

Składniki:

Sposób przygotowania:

Na oliwie zeszklij cebulę i marchewkę, dodaj mięso mielone i usmaż, rozdrabniając łopatką. Dodaj passatę, sól, pieprz i smaż do gotowości. Ciasto francuskie pokrój w mniejsze kwadraty, na jedną część nałóż mięso, posyp tartym serem i zamknij za pomocą drugiej połówki. Posmaruj górę jajkiem i piecz przez 15 min w 180 stopniach. 

#2 Pizzerinki z burratą

Bardzo proste pizzerinki z miękkim włoskim serem burratą. Potrzebujesz kilku składników i dobrego piekarnika! 

Składniki:

Sposób przygotowania:

Na blaszce do piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Ciasto francuskie pokrój w prostokąty, na połowę każdego daj miód, posyp serem, połóż szynkę, łyżkę sosu pomidorowego, posyp parmezanem i zamknij ciasto. Posmaruj jajkiem i piecz 15 min przy 180 stopniach. Podawaj z burratą i świeżą bazylią. 

#3 Roladki z szpinakiem i serem

Idealna przekąska na ciepło i na zimno.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Szpinak krótko podduś na patelni z odrobiną czosnku, a następnie odciśnij nadmiar wody. W misce wymieszaj szpinak z serem, dopraw solą, pieprzem. Ciasto francuskie pokrój na paski, na których nałóż farsz ze szpinaku, i zwiń paski w ruloniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

#4 Mini tarty z łososiem i szczypiorkiem

Idealna przystawka na kolację dla całej rodziny!

Składniki:

Sposób przygotowania:

Foremki na muffiny wyłóż ciastem francuskim, formując małe koszyczki. W każdym koszyczku dodaj kawałki łososia i posyp szczypiorkiem. W misce wymieszaj jajka ze śmietanką, solą i pieprzem, a następnie wlej do koszyczków. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

#5 Zawijasy z ciasta francuskiego z serem i szynką

Prosty przepis, który świetnie sprawdzi się podczas imprezy!

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ciasto pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Na każdym pasku połóż plaster szynki oraz sera. Zwiń pasek w paluch tak, by szynka i ser były w środku. Paluchy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach przez 12-15 minut, aż paluchy zrobią się złote.

Spodobały Ci się przepisy? Sprawdź także nasze pomysły na tortillę na szybko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *