Przepis na Oreo Cheesecake

Najpyszniejsze ciasto, jakie jadłam – przepis na Oreo cheesecake z polewą czekoladową

Czas przygotowania: 1,5 h

Jesteś miłośnikiem sernika New York Cheesecake? Świetnie się składa! Przygotowaliśmy przepis na sernik Oreo à la New York Cheesecake, który dosłownie rozpływa się w ustach! Kilka składników, parę prostych kroków i gotowe! Twoi goście będą zachwyceni!

Przepis na sernik z ciasteczkami Oreo

Składniki na Oreo cheesecake z polewą czekoladową:

  • 3 opakowania ciasteczek Oreo (ok. 40 ciasteczek)
  • 100 g masła
  • 800 g sera à la Philadelphia (lub inny serek śmietankowy – Piątnica, Almette)
  • 3 jajka
  • 400 ml śmietanki 36%
  • czekolada mleczna
  • cukier waniliowy
  • truskawki lub inne owoce do dekoracji

Narzędzia niezbędne do przygotowania ciasta:

  • Mikser
  • Duża miska
  • Forma do pieczenia
  • Piekarnik

Przygotowanie Oreo cheesecake

  1. Rozkrusz większość ciasteczek Oreo (ok. 30) na proszek w blenderze lub za pomocą wałka – nie powinno zostać dużych kawałków ciasteczek. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Roztop 70 g masła i zmieszaj z ciasteczkami. Gotową masę wyłóż w formę do pieczenia (wyłóż dół i boki – tak jak w przypadku tarty). Zostaw w piekarniku na ok.7 min.
  2. W międzyczasie przygotuj masę serową. Rozkrusz pozostałe ciasteczka Oreo (mogą zostać większe kawałki) i dodaj do miski z przygotowanym wcześniej serkiem śmietanowym. Zacznij powoli miksować i dodawaj jajka po jednym.
  3. W międzyczasie wyciągnij formę z piekarnik i ostudź. Do masy serowej zacznij powoli wlewać śmietankę – nie używaj całej, pozostaw ok. 100 ml na polewę. Do masy dodaj cukier waniliowy. Pamiętaj, by miksować powoli i tylko do połączenia składników (nie chcemy zbyt napowietrzyć ciasta!).
  4. Wlej masę serową na spód sernika do formy do pieczenia. Przygotuj piekarnik: sernik powinien piec się w kąpieli wodnej, dlatego na dół piekarnika ustaw naczynię z wodą. Cheesecake Oreo pieczemy ok. 50 min przy temperaturze 180 stopni.
  5. Póki sernik Oreo się pieczy, przygotuj polewę czekoladową. Do garnka dodaj pozostałe masło, czekoladę (jeśli używasz czarną, dodaj też cukier) i śmietankę. Podgrzej na niskim ognie ciągle mieszkając do pełnego rozpuszczenia składników. Po ostudzeniu polej sernik polewą i udekoruj za pomocą owoców.

Smacznego!

Zdecydowanie najpyszniejsze ciasto, jakie jadłam!