Curry z tofu i dynią na mleczku kokosowym

Curry z tofu i dynią na mleczku kokosowym

Czas przygotowania: 45 min

Uwielbiasz curry, ale znudziły Ci się przepisy z kurczakiem? Chcesz spróbować czegoś nowego? Świetnie się składa! Przygotowaliśmy przepis na pyszne wegetariańskie curry z tofu i dynią na mleczku kokosowym, które na pewno zasmakuje Ci tak mocno, jak nam! Dodatkowo jest dziecinnie prosty i zrobisz go w niecałe 45 min. Ostrzegamy, nie zaprzestaniesz na jednej miseczce!

Przepis na curry z tofu, dynią i mleczkiem kokosowym

Składniki na curry:

  • jedna papryka
  • mała cebula
  • 300-400 g dyni (może być mrożona)
  • 200-250 ml mleczka kokosowego
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • 2 opakowania tofu 
  • 2 torebki ryżu 
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta 
  • czosnek
  • Przyprawy: sól, kurkuma, curry, papryka słodka, papryka wędzona.

Narzędzia niezbędne do przygotowania curry:

  • 2 garnki
  • patelnia 
  • miska 

Przygotowanie curry

  1. A oliwie z oliwek usmaż czosnek, dodaj paprykę, cebulę i dynię. Z patelni przełóź warzywa do garnka i zalej 500 ml wody, zacznij gotować. 
  2. W międzyczasie przygotuj tofu. Wymieszaj jajka z przyprawami, a tofu pokrój w kostkę. Do osobnej miski wsyp bułkę tartą. Wrzuć pokrojone tofu do jajek, wymieszaj, a następnie obtocz w bułce tartej. Smaż na oliwie z oliwek. 
  3. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją producenta. Do garnka z warzywami dodaj mleczko kokosowe, masło i przyprawy według smaku. Gotuj jeszcze przez parę minut.
  4. Gotowe curry podajemy w następujący sposób: do miski dodaj ryż, tofu i zalej curry z dynią. 

Smacznego!