Ciasto bananowe jest doskonałym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów. Proste w przygotowaniu, soczyste i aromatyczne, to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Prezentujemy trzy przepisy, które sprawdzą się dla wszystkich: klasyczne ciasto bananowe, czekoladową wersję oraz fit alternatywę dla tych, którzy dbają o linię.
1. Proste ciasto bananowe
Szybkie ciasto bananowe, które przygotuje nawet początkujący! Możesz zrobić podstawową wersję lub przygotować ciasto bananowe z czekoladą!
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła, roztopionego
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieć na gładką masę. Dodaj jajka, cukier i roztopione masło, wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszaj. Przelej masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Możesz także roztopić czekoladę z masłem i śmietanką i taką polewą polać chlebek bananowy.
2. Obłędne czekoladowe ciasto bananowe
Pyszne ciasto bananowe z kawałkami czekolady, które pokocha Twoja rodzina czy goście!
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła, roztopionego
- 100 g czekolady krojonej na kawałki
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieć na gładką masę. Dodaj jajka, cukier i roztopione masło, wymieszaj. Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj kawałki czekolady i przelej do formy. Piecz w 180°C przez około 45 minut.
3. Fit ciasto z dojrzałymi bananami
Ciasto z bananami może być także w wersji fit! Przedstawiamy Ci super przepis na chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą, który zawsze się udaje!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- jajko
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki erytrytolu lub syropu z agawy
- garść orzechów lub nasion (np. orzechy włoskie, pestki słonecznika)
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieć na gładką masę, dodaj jajko i erytrytol (lub syrop z agawy). Wszystko zmiksuj, wsyp mąkę żytnią i proszek do pieczenia, orzechy lub nasiona i wymieszaj. Przelej masę do formy i piecz w 180°C przez około 35-40 minut.
Bez względu na wybraną wersję ciasta bananowego, ważne jest stosowanie się do podstawowych zasad pieczenia i użycie dojrzałych bananów, które nadadzą ciastu wyjątkowego smaku i aromatu. Smacznego!
Sprawdź także nasz przepis na sernik oreo z czekoladą!