Najlepsza zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską

Najlepsza zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Odkryj sekret doskonałej zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą – przepis, który zmieni twoje podejście do tradycyjnych dań! Ta zapiekanka, łącząca w sobie kremowe ziemniaki i aromatyczną kiełbasę, to gwarancja smaku i zadowolenia.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 300 g kiełbasy, najlepiej lekko wędzonej
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 100 g startego sera żółtego (np. cheddar)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeży rozmaryn lub tymianek
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i rozgnieć na puree, dodając odrobinę śmietanki i masła dla kremowości.
  2. Na patelni podsmaż kiełbasę pokrojoną w kostkę z cebulą i czosnkiem, aż do uzyskania złotego koloru.
  3. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami puree ziemniaczane, smażoną kiełbasę z cebulą i posyp każdą warstwę wędzoną papryką, solą oraz pieprzem.
  4. Na górze rozłóż równomiernie starty ser, który zapewni złotą i chrupiącą skorupkę.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i zezłoci.
  6. Podaj gorącą zapiekankę, posypaną świeżymi ziołami dla dodatkowego aromatu.

Ta niezawodna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to więcej niż tylko danie – to uczta dla zmysłów. Idealna kombinacja kremowych ziemniaków, pikantnej kiełbasy i aromatycznych przypraw sprawia, że jest to przepis, do którego będziesz wracać niezliczoną ilość razy. Spróbuj już dziś i poczuj różnicę w swoim domowym menu!