Masz w domu ziemniaki i kilka składników, które nie wiesz, jak połączyć? Nie masz dużo czasu, a Twoi domownicy są głodni? Przygotowaliśmy kilka przepisów na obiad z ziemniaków, które przypadną do gustu całej rodzinie!
Pieczone ziemniaki z boczkiem i serem – coś z ziemniaków w piekarniku
Składniki:
- Ziemniaki: 4 duże
- Boczek: 150 g, w plastrach
- Ser cheddar: 100 g, starty
- Sól, pieprz: do smaku
- Zioła: np. rozmaryn, tymianek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyj i osusz ziemniaki, pokrój na ćwiartki, dodaj sól, pieprz, przyprawę do ziemniaków. Następnie nakłuj je widelcem. Boczek pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do ziemniaków. Piecz przez około 45-60 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Pod koniec dodaj tarty ser na ostatnie 10 minut pieczenia.
Podawaj z sałatką z sosem winegret (sałata, pomidory, ogórek, papryka, ew. feta).
Ziemniaczane placki z zielonym dipem – coś na szybko na patelni
Składniki:
- Ziemniaki: 3 średnie, starte
- Jajko: 1 duże
- Mąka: 3 łyżki
- Cebula: 1 mała, posiekana
- Sól, pieprz: do smaku
- Olej: do smażenia
Dip:
- Jogurt naturalny: 200 ml
- Szczypiorek: garść, posiekany
- Czosnek: 1 ząbek, przeciśnięty
- Sól, pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
Zetrzyj ziemniaki, poczekaj aż zejdzie woda i ją zlej. W misce wymieszaj starte ziemniaki, jajko, mąkę, posiekaną cebulę, sól i pieprz.. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy ziemniaczanej, formując małe placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.
W małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny, szczypiorek, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Podawaj placki z zielonym dipem.
Ziemniaczane kulki z serem i papryką – coś na szybko wege
Składniki:
- Ziemniaki: 5 średnich, ugotowanych i rozgniecionych
- Ser mozzarella: 100 g, pokrojony w małe kostki
- Czerwona papryka: 1 mała, drobno pokrojona
- Cebula: 1 mała, drobno pokrojona
- Jajko: 1, lekko ubite
- Bułka tarta: do panierowania
- Sól, pieprz: do smaku
- Olej: do smażenia
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj rozgniecione ziemniaki, sól i pieprz. Weź niewielką porcję masy ziemniaczanej, zrób dołek i wypełnij go kawałkiem sera i trochę papryką. Zagnieć ziemniaki wokół nadzienia, formując kulki. Kulki obtocz najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kulki z każdej strony na złoty kolor. Podaj gorące, najlepiej z lekkim sosem jogurtowym.
Spodobały Ci się pomysły na szybki obiad z ziemniaków? Masz swój? Daj znać w komentarzu!