Ciasto francuskie to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast w kuchni. Delikatne, chrupiące i elastyczne – daje nieskończone możliwości kulinarne. Chociaż często kojarzy się z wykwintnymi deserami, jest również doskonałe do szybkich i efektownych kolacji. Oto nasze trzy proste pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego na smaczny posiłek.
#1 Mielony z serem w cieście francuskim
Nasza ulubiona przekąska to mielony z serem w cieście francuskim! Czas gotowania to ok. 45 min, ale pokocha ją cała rodzina!
Składniki:
- ciasto francuskie
- 500 gram mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe)
- tarty ser żółty
- passata
- mała marchewka
- małą cebula
- jajko
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklij cebulę i marchewkę, dodaj mięso mielone i usmaż, rozdrabniając łopatką. Dodaj passatę, sól, pieprz i smaż do gotowości. Ciasto francuskie pokrój w mniejsze kwadraty, na jedną część nałóż mięso, posyp tartym serem i zamknij za pomocą drugiej połówki. Posmaruj górę jajkiem i piecz przez 15 min w 180 stopniach.
#2 Pizzerinki z burratą
Bardzo proste pizzerinki z miękkim włoskim serem burratą. Potrzebujesz kilku składników i dobrego piekarnika!
Składniki:
- ciasto francuskie
- miód
- szynka prosciutto
- ser żółty
- parmezan
- sos pomidorowy
- burrata
- jajko
Sposób przygotowania:
Na blaszce do piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Ciasto francuskie pokrój w prostokąty, na połowę każdego daj miód, posyp serem, połóż szynkę, łyżkę sosu pomidorowego, posyp parmezanem i zamknij ciasto. Posmaruj jajkiem i piecz 15 min przy 180 stopniach. Podawaj z burratą i świeżą bazylią.
#3 Roladki z szpinakiem i serem
Idealna przekąska na ciepło i na zimno.
Składniki:
- ciasto francuskie
- świeży szpinak
- ser typu ricotta
- sól, pieprz, czosnek
Sposób przygotowania:
Szpinak krótko podduś na patelni z odrobiną czosnku, a następnie odciśnij nadmiar wody. W misce wymieszaj szpinak z serem, dopraw solą, pieprzem. Ciasto francuskie pokrój na paski, na których nałóż farsz ze szpinaku, i zwiń paski w ruloniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
#4 Mini tarty z łososiem i szczypiorkiem
Idealna przystawka na kolację dla całej rodziny!
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Wędzony łosoś pokrojony w drobną kostkę
- Szczypiorek, drobno posiekany
- 3 jajka
- 200 ml śmietanka 30%
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Foremki na muffiny wyłóż ciastem francuskim, formując małe koszyczki. W każdym koszyczku dodaj kawałki łososia i posyp szczypiorkiem. W misce wymieszaj jajka ze śmietanką, solą i pieprzem, a następnie wlej do koszyczków. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
#5 Zawijasy z ciasta francuskiego z serem i szynką
Prosty przepis, który świetnie sprawdzi się podczas imprezy!
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Ulubiona szynka
- Ser żółty w plastrach
- Jajko
Sposób przygotowania:
Ciasto pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Na każdym pasku połóż plaster szynki oraz sera. Zwiń pasek w paluch tak, by szynka i ser były w środku. Paluchy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach przez 12-15 minut, aż paluchy zrobią się złote.
Spodobały Ci się przepisy? Sprawdź także nasze pomysły na tortillę na szybko!