Tradycyjny barszcz ukraiński nieco się różni od tego, do którego się przyzwyczailiśmy. W Polsce „pijemy” barszcz, ewentualnie zajadając krokietem. Tradycyjny barszcz ukraiński natomiast ma pełno warzyw i mięsa, które idealnie się komponują i nadają potrawie wyśmienitego smaku. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na najlepszy barszcz ukraiński z fasolą!
Składniki na barszcz z fasolą
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 600 gram mięsa wieprzowego lub wędzonych żeberek
- 2-3 buraki średniej wielkości, obrane i starte
- 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 200 gramów kapusty kiszonej
- 1 pietruszka posiekana
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 puszka fasoli białej (ok. 400 g), odsączonej
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- Śmietana do podania
- Świeży koperek do dekoracji (opcjonalnie)
- Słonina do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj bulion i wrzuć mięso lub żeberka. W międzyczasie, w osobnej patelni, na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodaj marchewkę i pietruszkę, smaż przez kilka minut. Następnie dodaj starte buraki i smaż wszystko razem przez około 10 minut.
- Dodaj podsmażone warzywa do garnka z bulionem. Wrzuć także kapustę kiszoną.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Dodaj odsączoną fasolę z puszki i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Podawaj barszcz na gorąco. Obowiązkowo dodaj łyżkę śmietany i posyp świeżym koperkiem dla lepszego smaku i wyglądu. Ukraińcu jedzą tradycyjny barszcz z chlebem i słoniną (lub weź ewentualnie smalec – naprawdę polecam)!
Tradycyjny barszcz ukraiński z fasolą gotowy!
Psss… Tak naprawdę zamiast mięsa wieprzowego możesz wziąć wołowe lub kurczaka, nie zepsuje to smaku. Smacznego!