Przepis na barszcz ukraiński z fasolą z puszki

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą z puszki od Ukrainki

Tradycyjny barszcz ukraiński nieco się różni od tego, do którego się przyzwyczailiśmy. W Polsce „pijemy” barszcz, ewentualnie zajadając krokietem. Tradycyjny barszcz ukraiński natomiast ma pełno warzyw i mięsa, które idealnie się komponują i nadają potrawie wyśmienitego smaku. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na najlepszy barszcz ukraiński z fasolą!

Składniki na barszcz z fasolą

  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 600 gram mięsa wieprzowego lub wędzonych żeberek
  • 2-3 buraki średniej wielkości, obrane i starte
  • 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 200 gramów kapusty kiszonej
  • 1 pietruszka posiekana
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka fasoli białej (ok. 400 g), odsączonej
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Śmietana do podania
  • Świeży koperek do dekoracji (opcjonalnie)
  • Słonina do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj bulion i wrzuć mięso lub żeberka. W międzyczasie, w osobnej patelni, na oleju podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodaj marchewkę i pietruszkę, smaż przez kilka minut. Następnie dodaj starte buraki i smaż wszystko razem przez około 10 minut.
  2. Dodaj podsmażone warzywa do garnka z bulionem. Wrzuć także kapustę kiszoną.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Dodaj odsączoną fasolę z puszki i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  5. Podawaj barszcz na gorąco. Obowiązkowo dodaj łyżkę śmietany i posyp świeżym koperkiem dla lepszego smaku i wyglądu. Ukraińcu jedzą tradycyjny barszcz z chlebem i słoniną (lub weź ewentualnie smalec – naprawdę polecam)!

Tradycyjny barszcz ukraiński z fasolą gotowy!

Psss… Tak naprawdę zamiast mięsa wieprzowego możesz wziąć wołowe lub kurczaka, nie zepsuje to smaku. Smacznego!