Co zrobić z pesto ze słoika

Co zrobić z pesto ze słoika? 6 sprawdzonych przepisów z makaronem i nie tylko 

Pesto jest dodatkiem, który zawsze warto mieć pod ręką. Niezależnie od tego, czy wybierasz tradycyjne pesto alla genovese z bazylii, pinii, czosnku, oliwy z oliwek i sera pecorino, czy eksperymentujesz z innymi wariantami, takimi jak pesto z rukoli, migdałów lub pomidorów suszonych – możesz dzięki niemu stworzyć wiele smacznych i oryginalnych dań. Oto pięć sprawdzonych przepisów, które pokochasz!

#1 Klasyczny makaron spaghetti z pesto

Jednym z najbardziej oczywistych, ale również najsmaczniejszych sposobów użycia pesto bazyliowego, jest po prostu wymieszanie go z gotowym makaronem. Ugotuj spaghetti al dente, odcedź, a następnie dodaj pesto ze słoika. Wymieszaj delikatnie, dodaj starty parmezan i świeżo mielony pieprz. Prosty i wyjątkowo smaczny makaron z zielonym pesto gotowy!

Protip: możesz również dodać do makaronu pomidorki cherry, tuńczyk, suszone pomidorki, kurczak czy smażony boczek. Wtedy Twoje spaghetti z pesto ze słoika nabierze jeszcze lepszego smaku!

Czas przygotowania: ok. 15 min.

#2 Gnocchi z pesto i pomidorkami cherry 

Gnocchi z pesto ze słoikiem to pomysł na bardzo szybki obiad. Kup gotowe gnocchi i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe gnocchi wymieszaj z zielonym pesto na patelni, dodaj pomidorki cherry, posyp parmezanem i pieprzem. Niebo w gębie!

Czas przygotowania: ok. 15 min

#3 Sałatka Caprese z sosem pesto

Pesto doskonale nadaje się jako dressing do sałatek. Wymieszaj pesto ze słoika z odrobiną oliwy z oliwek, soku z cytryny i posiekanego czosnku, aby uzyskać intensywny sos do sałatek. Spróbuj zrobić sałatkę caprese z pesto, a nie pożałujesz! Pomidory, mozzarellę w kulkach i wcześniej przygotowany dressing dokładnie wymieszaj, dodaj świeżą bazylię i czarny pieprz. Sałatka gotowa! Możesz dodać makaron do sałatki i pełnowartościowy obiad gotowy!

Czas przygotowania: ok. 10 min

#4 Grzanki z pesto i pomidorami 

To idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Pokrój bagietkę, polej oliwą i piecz przez 10 min w piekarniku (po dwóch stronach). Grzanki z bagietki posmaruj pesto, na wierzch połóż pokrojone w plastry pomidory i posyp startą mozzarellą (lub dodaj kulki mozzarelli). Podawaj na zimno. Wyjątkowo smaczne!

Czas przygotowania: ok. 20 min

#5 Zapiekanka z kurczakiem i pesto ze słoika

Pesto ze słoika idealnie nadaje się także do przygotowania zapiekanek. Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, polej oliwą, dodaj sól, pieprz, ulubione przyprawy i usmaż na patelni. Ugotuj makaron al dente i wymieszaj go z sosem pesto. Przygotuj wszystkie składniki w szklanym garnku: dodaj makaron z pesto, rozłóż kawałki kurczaka, dodaj pokrojone pomidorki cherry i ser mozzarella. Piecz w 200 stopniach ok. 20 minut. 

Czas przygotowania: ok. 40 min

#6 Zapiekany łosoś z pesto 

Kolejny pomysł na pesto to zapiekana ryba z ziemniakami! Wyłóż łososia na blaszkę, ziemniaki pokrój i dopraw ulubionymi przyprawami. Pod łososiem dodaj kawałki masła, a na górze ryby wyłóż pesto – możesz użyć zielone pesto lub pesto z suszonych pomidorów. Piecz ziemniaki i rybę na jednej blaszce przy 200-220 stopniach przez 40-60 minut. 

Czas przygotowania: ok. 60 min

Pesto ze słoiczka to uniwersalny dodatek do dań, który potrafi przenieść choćby na chwilę do słonecznej Italii! To właśnie Włosi uwielbiają makaron z sosem pesto w każdej postaci: makaron z czerwonym pesto, makaron z pesto bazyliowym i inne! Jest to uniwersalny dodatek z którym możesz śmiało eksperymentować i dodawać go do makaronu, ryżu, mięsa czy nawet ryby! Możesz także spróbować samodzielnie przygotować pesto i dodawać go do ulubionych dań – starczy zblendować orzechy, świeżą bazylię, parmezan i oliwę. 

Zdjęcie główne: unsplash.com