Czas przygotowania: 45 min
Uwielbiasz curry, ale znudziły Ci się przepisy z kurczakiem? Chcesz spróbować czegoś nowego? Świetnie się składa! Przygotowaliśmy przepis na pyszne wegetariańskie curry z tofu i dynią na mleczku kokosowym, które na pewno zasmakuje Ci tak mocno, jak nam! Dodatkowo jest dziecinnie prosty i zrobisz go w niecałe 45 min. Ostrzegamy, nie zaprzestaniesz na jednej miseczce!
Przepis na curry z tofu, dynią i mleczkiem kokosowym
Składniki na curry:
- jedna papryka
- mała cebula
- 300-400 g dyni (może być mrożona)
- 200-250 ml mleczka kokosowego
- 50 g masła
- oliwa z oliwek
- 2 opakowania tofu
- 2 torebki ryżu
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- czosnek
- Przyprawy: sól, kurkuma, curry, papryka słodka, papryka wędzona.
Narzędzia niezbędne do przygotowania curry:
- 2 garnki
- patelnia
- miska
Przygotowanie curry
- A oliwie z oliwek usmaż czosnek, dodaj paprykę, cebulę i dynię. Z patelni przełóź warzywa do garnka i zalej 500 ml wody, zacznij gotować.
- W międzyczasie przygotuj tofu. Wymieszaj jajka z przyprawami, a tofu pokrój w kostkę. Do osobnej miski wsyp bułkę tartą. Wrzuć pokrojone tofu do jajek, wymieszaj, a następnie obtocz w bułce tartej. Smaż na oliwie z oliwek.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją producenta. Do garnka z warzywami dodaj mleczko kokosowe, masło i przyprawy według smaku. Gotuj jeszcze przez parę minut.
- Gotowe curry podajemy w następujący sposób: do miski dodaj ryż, tofu i zalej curry z dynią.
Smacznego!