Czas przygotowania: 1,5 h
Jesteś miłośnikiem sernika New York Cheesecake? Świetnie się składa! Przygotowaliśmy przepis na sernik Oreo à la New York Cheesecake, który dosłownie rozpływa się w ustach! Kilka składników, parę prostych kroków i gotowe! Twoi goście będą zachwyceni!
Przepis na sernik z ciasteczkami Oreo
Składniki na Oreo cheesecake z polewą czekoladową:
- 3 opakowania ciasteczek Oreo (ok. 40 ciasteczek)
- 100 g masła
- 800 g sera à la Philadelphia (lub inny serek śmietankowy – Piątnica, Almette)
- 3 jajka
- 400 ml śmietanki 36%
- czekolada mleczna
- cukier waniliowy
- truskawki lub inne owoce do dekoracji
Narzędzia niezbędne do przygotowania ciasta:
- Mikser
- Duża miska
- Forma do pieczenia
- Piekarnik
Przygotowanie Oreo cheesecake
- Rozkrusz większość ciasteczek Oreo (ok. 30) na proszek w blenderze lub za pomocą wałka – nie powinno zostać dużych kawałków ciasteczek. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Roztop 70 g masła i zmieszaj z ciasteczkami. Gotową masę wyłóż w formę do pieczenia (wyłóż dół i boki – tak jak w przypadku tarty). Zostaw w piekarniku na ok.7 min.
- W międzyczasie przygotuj masę serową. Rozkrusz pozostałe ciasteczka Oreo (mogą zostać większe kawałki) i dodaj do miski z przygotowanym wcześniej serkiem śmietanowym. Zacznij powoli miksować i dodawaj jajka po jednym.
- W międzyczasie wyciągnij formę z piekarnik i ostudź. Do masy serowej zacznij powoli wlewać śmietankę – nie używaj całej, pozostaw ok. 100 ml na polewę. Do masy dodaj cukier waniliowy. Pamiętaj, by miksować powoli i tylko do połączenia składników (nie chcemy zbyt napowietrzyć ciasta!).
- Wlej masę serową na spód sernika do formy do pieczenia. Przygotuj piekarnik: sernik powinien piec się w kąpieli wodnej, dlatego na dół piekarnika ustaw naczynię z wodą. Cheesecake Oreo pieczemy ok. 50 min przy temperaturze 180 stopni.
- Póki sernik Oreo się pieczy, przygotuj polewę czekoladową. Do garnka dodaj pozostałe masło, czekoladę (jeśli używasz czarną, dodaj też cukier) i śmietankę. Podgrzej na niskim ognie ciągle mieszkając do pełnego rozpuszczenia składników. Po ostudzeniu polej sernik polewą i udekoruj za pomocą owoców.
Smacznego!